Thursday 29 April 2010

Πως προωθείται η Μαυρη Εργασία στην Ελλαδα...

Δια νόμου

Ή, αλλέως πως, πως εμποδίζεται η πρόσβαση στην εργασία ενώ διευκολύνεται η μετάβαση στην ανεργία!

Δια νόμου.

Σε ένα από τα παγκοσμίου κλάσης αριστουργήματα νεο-ελληνικής ανοησίας, ένας νέος νόμος με ονομασία "εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια..." επιφέρει εμπόδια στην πρόσβαση σε όλες τις μορφές απασχόλησης εκτός της αορίστου χρόνου (δόξα τω Θεω, τους ξέφυγε προς το παρόν). Από την άλλη, προβλέπεται επίσης η διευκόλυνση των απολύσεων!

Ο νόμος με τις "εγγυήσεις για την εργασιακή (αν)ασφάλεια"...
Καταργεί την προσωρινή απασχόληση. Ο νόμος τροποποιεί προηγούμενο νόμο (του ΠΑΣΟΚ) που αναγνώριζε, έστω και πλημμελώς, τη προσωρινή απασχόληση. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τον τότε νόμο κατ'εντολή της Κομισιόν γιατί η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς νομοθετημένη ευέλικτη απασχόληση δηλαδή, χωρίς νόμιμη ευέλικτη εργασία.


Περιορίζει την εκ περιτροπής απσχόληση και την υποβάλλει σε προηγουμενη έγκριση συνδικάτων.

Περιπλέκει γραφειοκρατικά την μερική απασχόληση (δηλαδή την παρεμποδίζει, με κίνδυνο να καταργηθεί από κάποιους εργοδότες).

Περιπλέκει και περιορίζει καταλυτικά την κατ'οικο απασχόληση και τα φασόν (κρίμα για κάποιες μητέρες που ζούσαν φτιάχνοντας αντικείμενα για καποιο μαγαζάκι της γειτονιάς).



Όποιες κι'αν ήταν οι προθέσεις, στη πράξη ο νόμος "ασφάλειας στην εργασία" διασφαλίζει τη κατάργηση 22.000 φανερών θέσεων εργασίας και τις απολύσεις.

Επίσης προωθεί, θέλουμε να πιστεύουμε άθελά του,
τη μαύρη εργασία.

Τι λέει;

Απαγορεύει έμμεσα (δηλαδή περιπλέκοντας το πλαίσιο νομιμότητας) ή άμεσα
κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας. Νόμιμης, φανερής ευέλικτης εργασίας βέβαια. Ετσι λοιπόν ανοίγει διάπλατα πλεόν η πόρτα για παράνομη (μαύρη) εργασία. Διότι τη παράνομη δεν τη βλέπει ο νόμος! Ενώ η προσωρινή εργασία, η μερική εργασία, κλπ, είναι δηλωμένες και διαφανείς (και πληρώνουν εισφορές, ΙΚΑ κλπ).

Αρα, οι κάποιοι εργοδότες που είχαν επιλέξει να ανοίξουν κάποιες θέσεις νόμιμης εργασίας, έστω και "ευέλικτης μορφής" ή "ειδικές" όπως πχ το φασόν, θα τις καταργήσουν.
Κατα τα λεγόμενα έμπειρου αναλυτή του Υπουργείου Εργασίας με εμπειρία στη Κομισιόν, οι θέσεις προς κατάργηση είναι
περί τις 22.000.


Αντιθέτως, άλλες εταιρίες που έχουν επιλέξει τη
φθηνότερη λύση της μάυρης ή γκρίζας εργασίας, θα συνεχίσουν επαυξανόμενες πλέον αφού νέοι άνεργοι θα κατεβάσουν το κόστος της απασχόλησης. Αμα η προσφορά είναι μεγάλη και έχεις ανάγκη από δουλειά, τι να κάνεις; άλλωστε, τώρα πλεόν η φθινότερη εργασία θα επιτρέπεται δια νόμου!


Πως γίνεται όμως η μαύρη ή γκρίζα απασχόληση;

Όπως το κάνει το Ελληνικό Δημόσιο όπου απαγορεύεται η νόμιμη προσωρινή απασχόληση όπου όλα φαίνονται, αλλά επιτρέπεται η εργοληπτική απασχόληση όπου βάζουμε τους δικούς μας αλλά φαίνονται σαν υπάλληλοι του εργολάβου, όχι του Δημοσίου, και δεν τους βλέπει ούτε η ΕΣΥΕ ούτε ΔΝΤ. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι βέβαια κατ' ανάγκη γκρίζοι ή μαύροι, απλά δεν φαίνονται και δεν καταγράφονται ως υπάλληλοι σε δημόσια υπηρεσία.


Το γνωστό και πρόσφατο παράδειγμα της εργαζόμενης σε καθαρισμούς κτηρίων Κούνεβα,
είναι παράδειγμα γκρίζας εργασίας.

Σε αντίθεση με τα παραπλανιτικά λεγόμενα διαφόρων παραγόντων που ήθελαν να κουκουλώσουν το θέμα,
η Κούνεβα δεν δούλευε βέβαια σαν προσωρινή υπάλληλος γιατί αν ήταν προσωρινή ο εργοδότης της θα έπρεπε να πληρώνει όλες τις εισφορές και η ίδια θα ήταν εμφανής, δηλωμένη, που δουλεύει και πόσες ώρες, κλπ, και πολύ ακριβή. Βέβαια θα ήταν και ασφαλισμένη, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο όπως αποδείχθηκε μετέπειτα! Ετσι όμως δεν "βγαίνει" ο εργοδότης διότι οι καθαρισμοί δημοπρατούνται σε απίθανα χαμηλές τιμές αμοιβής, που με το ζόρι καλύπτουν το νόμιμο κόστος του υπαλλήλου! Πως να βγάλεις κέρδος έτσι.


Αντιθέτως, η Κούνεβα δούλευε σαν "συνεργάτης" σε εταιρία παροχής υπηρεσιών καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.

Απο επαφή στο συναδελφικό περιβάλλον της Κούνεβα προκύπτουν τα εξής, που ισχύουν και γενικώς στο χώρο της γκρίζας και μάυρης εργασίας:
Η Κούνεβα έπαιρνε το βασικό μισθό αλλά ήταν δηλωμένη άλλοτε σαν μερική, άλλοτε σα περιστασιακή και άλλοτε καθόλου. Αυτό μείωνε το κόστος εισφορών και, για χρυσωθεί το χάπι, μέρος των χρημάτων το έπαιρνε μαύρο για να μη "επιβαρύνεται" με εισφορές η ίδια. Αλλά τα πολλά μαύρα καταλήγουν στο να είναι ανασφάλιστη...

Δηλαδή, όλα αυτά τα ωραία και έξυπνα δε λαμβάνουν υπ'όψη το ενδεχόμενο των γεγονότων που όλοι ξέρουμε...


Τώρα λοιπόν και κατόπιν διαφόρων ατοπιών που κάποιες είδαν το φως της ημέρας, αντί να βοηθήσει και να προωθήσει ο νομοθέτης τη πρόσβαση στην νόμιμη εργασία, κάνει το αντίθετο!
  • Περιορίζει τη πρόσβαση στην εργασία...
  • Και μειώνει τις θέσεις νόμιμης εργασίας...
  • Άτυπα, οδηγεί στη μαύρη εργασία...
  • Διευκολύνει τις απολύσεις!
Εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση της απασχόλησης, αλλά το ΔΝΤ μας επιβάλλει διευκόλυνση των απολύσεων, γιατί δεν άνοιγε ο Υπουργός τη πόρτα για πρόσληψη με ευέλικτες μορφές απσχόλησης και στις εταιρίες που μείωσαν προσωπικό; Ναι, βέβαια, κάποιοι θα απολύσουν για να ξαναπροσλάβουν... αλλά καλύτερο δεν είναι να έχουμε απασχολούμενους από το να έχουμε άνεργους; Οι Αυστριακοί τόκαναν και μάλιστα επιδοτούν ΟΛΕΣ τις μορφές πρόσληψης πλήρους απασχόλησης!

Ή μήπως κάτι μας διαφεύγει; Δεν νομίζω.



Ελλάς, χώρα της παραπληροφόρησης και του παραλογισμού
...

Υ.Γ.: πρόκειται για τον Ν
3846/2010

Wednesday 28 April 2010

Εδώ ο κοσμος χάνεται και οι πολιτικοί μας χτενίζονται... για εκλογές!

Εδώ δύο θεσμικοί λεφτάδες πάνε στη πλούσια κυρία να μιλήσουν για ελλάδα, αλλά οι έλληνες πολιτικοί (οι έχοντες πολιτική εξουσία) ετοιμάζονται για εκλογές.

Ο Κος Strauss-Kahn, αφεντικό του ΔΝΤ και ο Κος Trichet, αφεντικό της ΕΚΤ. Πάνε να δούν την Κα Merkel, την Ανατολικογερμανίδα Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας.

Ιδου φωτό κάπως θελκτική της Καγκελαρίου.






Θα τα πούνε. Θα τα βρούνε;


Στο μεταξύ, εμείς ετοιμαζόμαστε για εκλογές.

Ένας Σοσιαλιστής πολιτικός, ο Κος Ραγκούσης, σε διαφημιστική εκπομπή που οργάνωσε στην ΕΡΤ, μας είπε ότι η χώρα έχει 628.000 δημοσίους υπαλλήλους (+ όλους τους εξωτερικούς που δεν φαίνονται γιατί η απασχόληση απαγορεύεται επίσημα στο Δημόσιο).

Τη τελευταία 5ετία, λέει, η Νέα Δημοκρατία έβαλε 30.000 δημοσίους υπαλλήλους πάνω από αυτούς που φύγαν. Αρα μένουν 598.000 τους οποίους διόρισε το ΠΑΣΟΚ...

Θενκ γιου, Κε Ραγκούση, που μας το λέτε.

Και οι ανεγκέφαλοι εντολοδόχοι παρουσιαστές δεν είπαν τίποτα... βέβαια η εκπομπή διαφημιστική ήταν.


Παρομοίως στο Σκάϊ, ο Κος "Νέοι Φάκελοι" έκανε διαφημιστική εκπομπή για τους παλιούς Υπουργούς Οικονομικών μας, για να ξαναφρεσκάρουμε τις φάτσες τους, έτοιμες για τη ψήφο. Τους υπουργούς οικονομικών, δηλαδή, αυτούς που επισήμως ευθύνονται για τα οικονομικά σκατά της χώρας!

Αλλά ξέρουμε: πάντα φταίει ο άλλος και κατα τον αείμνηστο Ανδρέα, μπαμπά του τρέχοντος ΓΑΠ, για τα πάντα φταίει η ΝουΔου.


Τρομερό είναι: ακόμη και σήμερα κάνουμε τεμενάδες στους πολιτικούς! Κανείς δε τολμά να τους γελοιποιήσει για να πάρουμε, έστω, μια ηθική ικανοποίηση;;;

Thursday 15 April 2010

ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ. €-πράγματα.

Hellas €-ΔΑΝΕΙΚΑ:

Hellas: €-ΔΑΝΙΚΑ
-1 :


Hellas -ΔΑΝΙΚΑ-2:


Hellas €-ΔΑΝΙΚΑ-3: