Wednesday 2 April 2014

Μερικές Δυσάρεστες Αλήθειες

Κειμενο του γνωστού φίλου μου Άγη Βερούτη (ο οποίος με έχει χάσει διότι έχω πολύ καιρό να τον επισκεφτώ για μήτινγκ…)

Το δανείζομαι από το αισιόδοξο μπλογκ:  Εμπρος… για αναπτυξη

Μερικές δυσάρεστες αλήθειες.


Είναι ώρα να εμπεδώσουμε μερικές αλήθειες για την 7ετή πλέον ύφεση που κάποιοι προσπαθούμε να εξηγήσουμε εδώ και 3 χρόνια.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να λέμε μπαρούφες στον κόσμο, ότι δήθεν το σημαντικό είναι η μείωση του γάλακτος κατά 5 ευρωλεπτά στο ράφι, ή αν οι βιταμίνες πρέπει να πωλούνται στο σουπερμάρκετ ή όχι (που πρέπει), και ας δούμε την αλήθεια κατάματα.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
1. Η ύφεση 30% του ΑΕΠ στην Ελληνική οικονομία ΕΙΝΑΙ ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ.
Είναι επίσης προσεκτικά προσχεδιασμένη, με ενέργειες που...
κατακρήμνυσαν τη ρευστότητα της οικονομίας, μειώνοντας την κατανάλωση κατακύρυφα λόγω ανασφάλειας των καταναλωτών, και ως αποτέλεσμα ξέρασαν ενάμιση εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Ηθελημένα.

2. Ο τρόπος που προκλήθηκε η ύφεση είναι απόλυτα συγκεκριμένος: 
α) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ για να φυγουν τα λεφτά τους έξω.
β) ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ και
γ) ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ.
3. Η τρομοκρατία των καταθετών επετεύχθη 
α) με το πήγαινε-έλα της συζήτησης για τη δραχμή, λες και δεν χρεοκοπείς με δραχμή (άλλες 4 φορές χρεοκοπήσαμε με δραχμή)
β) με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των τραπεζών ώστε τα πολλά χρήματα να αναζητήσουν καταφύγιο σε τράπεζες χωρών που δεν είχαν πρόβλημα.
γ) Με το PSI που ξεκοίλιασε τις Ελληνικές τράπεζες και μηδένισε τους μικρομετόχους.
3. Η Υπερφορολόγηση επετεύχθη κυρίως με 
α) την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες από το 18% στο 23%, δηλαδή σχεδόν κατά ένα τρίτο.
β) την αύξηση των φόρων ακινήτων που τράβηξαν χειρόφρενο στην οικοδομική δραστηριότητα σε ένα βράδυ.
γ) την αύξηση των φόρων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης
δ) την αύξηση στις τιμές όλων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως το ηλεκτρικό (30%), το νερό, τα διόδια, το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη, τη διατήρηση του κόστους όλων των άλλων υπηρεσιών ενώ το ΑΕΠ έπεσε 30%, κλπ κλπ κλπ.
4. Η πιστωτική συρρίκνωση επετεύχθη με:
α) έξοδο των Ελληνικών Τραπεζων από τις αγορές, ώστε να μη μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υπάρχουσες χορηγήσεις τους, και να αφαιρούν χρήματα από την αγορά με τις εισπράξεις δόσεων που είχαν, ώστε να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια και τις λειτουργικές τους ζημίες.
β) το PSI που εκμηδένισε τις κεφαλαιοποιήσεις τους, ώστε να μην έχουν άλλα χρήματα για να δανείσουν στην αγορά να κυκλοφορήσει το χρήμα
γ) με την αύξηση των οφειλών του κράτους προς την πραγματική οικονομία, ώστε να μειωθούν τα διαθέσιμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
δ) με τη συγχώνευση των 18 τραπεζών σε 4 ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιγοπώλειο όπου αν δε σε δανείζει η μια τράπεζα να μη σε δανείζει καμία
ε) με τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος να σφίξουν τόσο τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης, ώστε να μπορεί κάποιος να πάρει χρήματα ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, πλην αν είναι μεγαλο-εκδότης.
στ) με την ουσιαστική διακοπή της παροχής μπλοκ επιταγών που το εμπόριο χρησιμοποιούσε για εναλλακτική χρηματοδότηση με βάση την πίστη συνεργασιών που κρατούσαν δεκαετίες.
ζ) με την εκτόξευση των επιτοκίων χορηγήσεων, που ενώ το ΕΚΤ έπεσε από το 3,5% στο 0,25%, τα τελικά επιτόκια χορηγήσεων εκτοξεύτηκαν από το 5% στο 11%, δηάδή 24 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η αγχόνη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από ΟΛΑ τα παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα να μπει βίαιο χειρόφρενο στις δραστηριότητες κυρίως του ιδιωτικού τομέως που αφορούσε το 50% του συνολικού ΑΕΠ, ενώ εκείνος υπέστη το 80% της ύφεσης (τις 25 ποσοστιαίες μονάδεςτου ΑΕΠ από τις 30), με το δημόσιο τομέα να απορροφά το υπόλοιπο 20% ή 5 μονάδες του ΑΕΠ.
Η ύφεση επετεύχθη με στόχο (υποθέτω αλλά δεν είμαι βέβαιος) την εσωτερική υποτίμηση.
Ίσως, όμως, και ο στόχος ήταν να υποχρεωθούμε να γυρίσουμε στη δραχμή, εν όψει της εξόρυξης πετρελαίου, που δεν πωλείται σε Ευρώ πουθενά στον κόσμο, και δεν πιστεύω ότι η χώρα μας θα έκανε την αρχή σε αυτό...
Δεν ξέρω. Η όλη παραπάνω διαδικασία μου φαίνεται ηλίθια και προκάλεσε σε ένα ολόκληρο Λαό ανείπωτο πόνο για ηλίθιους λόγους, όπως για να ελευθερώσουμε μερικά κλειστά επαγγέλματα και άλλα τέτοια που μπορούσαν και έπρεπε να είχαν γίνει την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου του 2010. Πφφφ!
Η έξοδος από την ύφεση απαιτεί να επιτελέσουν ξανά οι τράπεζες τον πραγματικό τους ρόλο, που είναι να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ!
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πάρουν χρήματα από την ΕΚΤ και τη διατραπεζική που ως τώρα είχαν εξαιρεθεί από την Ποσοτική Χαλάρωση του 1,3 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ που μοίρασε η ΕΚΤ προ ενός έτους με μοναδική εξαίρεση τις Ελληνικές Τράπεζες, και βγήκε ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη από την ύφεση, πλην της Ελλάδος.
Άντε να βγούμε στις αγορές, όμως και να μειώσει η Τράπεζα της Ελλάδος τις απαιτήσεις που επιβάλλει στις τράπεζες για πιστοληπτική αξιολόγηση. Αν δεν γίνει αυτό μόλις βγούμε στις αγορές, τότε ο στόχος της ύφεσης είναι άλλος, δηλαδή να μας εξωθήσει να βγούμε από το ευρώ.
Αντέχετε ακόμα;
Αν αντέχετε ξαναδιαβάστε τα παραπάνω μέχρι να τα εμπεδώσετε. 

Δεν θα τα ξαναπώ.
...
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ:
Κάποιος μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα από τις ίδιες ενέργειες που περιγράφω.
Καμία από τις ενέργειες που περιγράφω δεν είναι τυχαία. Όλες νομοθετήθηκαν ή βγήκαν με εντολές π.χ. Πράξεις Διοικητού της Τράπέζης της Ελλάδος ή Αποφάσεις της ΕΚΤ.
Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ότι η ύφεση ήταν ηθελημένη προκύπτει από το συνδιασμό όλων των πράξεων που περιγράφω. Αν δεν βγάζει κάποιος το ίδιο συμπέρασμα με βάση τις ενέργειες που έγιναν, μπορώ να το αποδεχθώ.
Πάντως τα γεγονότα που παραθέτω είναι αληθινά. Επίσης αληθινό είναι το ότι στόχος ήταν η Εσωτερική Υποτίμηση της Ελληνικής Οικονομίας, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ. Το μαχαίρι όμως έχει φτάσει στο κόκκαλο, και πρέπει να σταματήσει το παραμυθάκι ότι είμαστε σε ελεύθερη πτώση από την αδυναμία της οικονομίας μας. είμαστε σε ελεύθερη πτώση λόγω αγχόνης ρευστότητας.
Τα συμπεράσματα είναι δικά μου, και γιαυτό και εκφράζω αβεβαιότητα. Τα γεγονότα είναι αληθή.

-------------------

Με τη διαφορά ότι οι Ελληνες πολιτικοί εξαντλούν την ευφυία τους στη τιμή του γάλακτος και στη κυκλοφορία των τρόλεϊ: μέχρι εκεί καταλαβαίνουν, διότι, κατά κοινή παραδοχή, είναι άσχετοι και, εν πολλοίς, όχι ιδιαίτερα προικισμένοι πνευματικά… Πως σκαρφίστικαν τέτοιο σχέδιο…!!!