Monday 7 February 2011

Euro-εναρμόνιση φορολογική: ποιούς, πως;


Στην Ελλάδα, όπου το πολίτευμα είναι Αυταρχική Ολιγαρχία, κάθε μετατόπιση εξουσίας προς πιο ελεύθερες ή "δημοκρατικές" Δημόσιες Διοικήσεις αποτελεί καλό νέο για πολλούς αλλά όχι για όλους.
Παρομοίως λοιπόν συμβαίνει και με την κοινή φορολογική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ: για άλλους καλό, για άλλους όχι και τόσο...

Οι επιπτώσεις της φορολογικής ευρω-εναρμόνισης, εν συντομία...

Οι έλληνες φορολογούμενοι εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:

α) το πολιτικο-τηλεοπτικό κατεστημένο που εισπράττει προσωπικό εισόδημα από τους φόρους,
β) τους άλλους που αποδίδουν φόρο, τους φορο-πληρωτές.

Η κάθε κατηγορία επιρεάζεται διαφορετικά.

α) Το πολιτικο-τηλεοπτικό κατεστημένο

Πιθανότατα να χρειαστεί να πληρώνει -- αντί να εισπράττει. Για να λειτουργήσει η εναρμόνιση στην Ελλάδα, απαιτεί κάποια τάξη και σταθερότητα, δύο παράγοντες των οποίων η μέχρι τούδε απουσία ευνοούσαν την κατηγορία α) που δεν πλήρωνε φόρους -- αλλά ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ από τους φόρους. Τώρα οι εισπράξεις προσωπικού εισοδήματος μέλλεται να απαγορευτούν.

β) Οι φορο-πληρωτές

Μάλλον θα ανασάνουν, όχι τόσο από μείωση συντελεστών αλλά από τη κατάργηση των αλλεπάλληλων και απρόβλεπτων αυξήσεων και αλλαγών από χρόνο σε χρόνο και εξάμηνο σε εξάμηνο. Επίσης, θα απαλλαγούν από τις φορο-τσόντες, όπως είναι οι "έκτακτες εισφορές".


Καλά όλα αυτά, αλλά ανεπαρκή -- θαρρώ.


Μήπως ήγκικεν η ώρα να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας και να πάρουμε, όχι τα βουνά που είναι ακριβά, αλλά τα υπερατλαντικά; με τα χρήματα 100μ ισόγειο στο Κολωνάκι αγοράζεις 300μ μονοκατοικία με κήπο, πλησίον πάρκα, δημοτική πισίνα και γυμναστήρια, αστυνομία και σεκιούριτυ, στο Νιού Τζέρσεϋ των ΗΠΑ. Κοντά έχει και σχολείο Σούπερ (δημόσιο)!

No comments: