Tuesday 10 December 2013

Καμμία εκπληξη: η Ελλάδα στη 91 θέση στο πίνακα παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας

Πίσω από Ουκρανία, Εστωνία, Ρωσία, Βιετνάμ κ.α.

Ο γνωστός γείτωνας η Τουρκία είναι στη 44 θέση.

Μεταξύ άλλων η αναφορά για την Ελλάδα σημειώνει: "η αναποτελεσματική εργατική νομοθεσία της Ελλάδας (127η θέση) συνεχίζει να παρεμποδίζει τις προσπάθειες της χώρας να βρει έξοδο από τη κρίση" Απ'ότι φαίνεται θα συνεχίζει το εμπόδιο δεδομένου ότι η συζητούμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ΔΕΝ θα γίνουν. Σωματεία γαρ, κατά τα λεγόμενα στελεχών του Υπ. Εργασίας - ή αδυναμία των πολιτικών της χώρας.

Σε μια χώρα της οποίας η οικονομία είναι ακόμη κεντρικά ελεγχόμενη, Σοβιετικού τύπου, όπως η Ελλάδα, είναι δύσκολο να γίνουν απλοποιήσεις και αλλαγές στη κρατική μπότα και το κρατικό παρεμβατισμό. Ειδικά δε όταν γενεές "αριστερών" διανοουμένων έχουν γαλουχηθεί στο ότι το κεφάλαιο είναι κακό και γενικώς οι συνδικαλιστές έχουν συνηθλίσει να είναι μέρος του καρτικού κατεστημένου και του ελέγχου του πλούτου της χώρας.

Πως να αλλαξουμε: δηλαδή το κεφάλαιο έγινε αίφνης καλό; ή θέλουμε το κάποιον να μας δώσει τα λεφτά (του) και να φύγει: δηλαδή θελούμε το κεφάλαιο αλλά όχι το κεφαλαιούχο. "Δωσε μας τα λεφτά σου και φύγε" πρέπει να πει ο Κος Χατζηδάκης, ένας πολιτικός που, λεγεται, προσπαθεί να πείσει κάποιον (ους) να ρίξουν λεφτά στην Ελλάδα -- ανεπιτυχώς ως επί το πλείστον, παρά το slogan του: "πολιτική με αποτέλεσμα"- Προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα...


Άρα, προς το παρόν καλό είναι να κάνουμε business εκτός ΕΛλάδος και να περνάμε τις διακοπές μας εντός Ελλάδας.
Μέχρι να αλλάξει η θεώρηση των πργμάτων και όταν έρθει πάλι κάποια ξένη εταιρία να επενδύσει π χ στο Θριασίο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μη τη διώξει όπως ο τρέχων Δήμαρχος, αλλά να τη καλωσορίσει.


Εάν ποτέ αλλάξει...




No comments: