Monday 16 February 2015

Η Σοβιετική προπαγάνδα στην Ελληνική τηλεόραση

Φανταστείτε τον εξής διάλογο κουφών:

"ΟΚ, Γιάννης, λοιπόν θα μετονομάσουμε το πρόγραμμα σε συμβόλαιο και την τρόϊκα σε συμβούλους / consulting team. Νομίζω ότι όπως έχουν τα οικονομικά σου, μάλλον χρειάζεσαι παραπάνω χρόνο και να δούμε πως θα μειώσουμε το επιτόκιο σιγά-σιγά. Στο μεταξύ, κύττα, πορεύσου με την στόχο πλεονάσματος στο 1-2%.
Με αυτά, είσαι καλυμμένος - βέβαια κόψε τα πολλά έξοδα και μη βάζεις άλλους φόρους, αμάν πια"

"Μνημόνιο τέλος. Λιτότητα τέλος. Είμαστε ανοικτή σε κάθε συζήτηση, με αξιοπρέπεια, μέσα στα πλαίσια της Εθρώπης. Δεν θέλουμε άλλη μιζέρια"

"Μα, αυτό δε σου λέω τόση ώρα; αφού δεν έχεις σχέδιο εσύ στο δίνω εγώ. Ιτ'ς Ο-Κ!"

"Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση, αν όλοι μας καθήσουμε μαζί με πνεύμα συνεργασίας"

"Καλά, κουφός είσαι; να καθήσουμε να τα πιούμε, ΟΚ. Τα άλλα τα λύσαμε ή θες κάτι άλλο;;"


"Πσσσστ. Κάνε το σκληρό λίγο για να κερδίσω πόντους back home. Με βλέπουν σαν ήρωα που τα βάζω με τα θεριά. Είναι τρίκ. Local hero -- κατάλαβες. It sells in Greece..."

"Πσστ ΟΚ σουρ! Πες'το βρε ευλογημένε, τόση ώρα νόμιζα ότι είσαι βλαμμένος"


Δεν χρειάζεται να τον φανταστείτε. Τον ζούμε όλοι, αυτή τη στιγμή. Άλλα συμβάινουν, άλλα αναφέρονται. Ακόμη κιάυτά που λέγονται, μεταφράζονται καταλλήλως.


Στην Ελληνική τιβι* (π.χ. Mega channel το Σάββατο) μαθαίνουμε ότι μεγάλα πλήθη διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα της Ελληνικής κυβέρνησης (στο χάρτι φαίνεται μεταξύ άλλων και η Αυστραλία). Εκφωνητές με δάκρυα συγκίνησης στη φωνή τους μιλάνε για τα κατορθώματα των ελλήνων στο μέτοπο -- με χαβιάρι.


Ή η ελληνική τιβί ζει σε άλλο κόσμο ή σε άλλη διάσταση, ή αποτελείται από κρεττίνους, ή απλά αναπαράγει κυβερνητική προπαγάνδα. Το 3ο είναι το επικρατέστερο...


Έτσι όπως γινόταν στη Σοβιετική Ενωση και τις χώρες του κομεκόν μέχρι το '80.
Συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης και για συμπαράσταση και υπέρ της απελευθέρωσης των δυτικών λαών... Όπως κι'εμείς στην Ελλάδα, όπου τα στελέχη του παμε & φίλοι (μελλονιτκοί κυβερνώντες;) μαζεύονται στις πλατείες για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Όπως και στην Ναζιστική Γερμανία.
Όπως, το πρόγραμμα στην Ουγγρική τιβι όπου υπήρχε δημοσιογράφος που "έπερνε συνέντευξη" από αγελάδοτρόφους που εξηγούσαν πόσο αυξημένη ήταν η παραγωγή από χρόνο σε χρόνο χάρη στη πετυχημέν αγροτική πολιτική της κυβέρνησης (αριθμητικά η παραγωγή ήταν πτωτική). Όπως επίσης, τα διεθνή νέα όπου φαινόταν η αύξηση της κατανάλωσης ναρκωτικών στο δυτικό κόσμο, σαν αντίδραση των πολιτών στη μιζέρια της καθημερινής τους ζωής.



Μόνο που ο κόσμος εκεί
Θεωρείται σύμβολο δεσποτισμού + έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη. Ενδεχόμενα, η Ελλάδα ΔΕΝ συμμετέχει στην απαγόρευση...
δεν μάσαγε από προπαγάνδα.

Μόνο στην Ελλάδα μασάμε προπαγάνδα. Ή μήπως έχουμε πάθει άνια από τα τόσο χρόνια μπουρδοκρατίας;



Από την άλλη, η διαφήμιση που κερδίζουμε με το παιχνίδι Δαυίδ εναντίων Γολιάθ είναι πολύ καλό. Κι'ας αυτοπυροβολείται ο Δαυίδ και ας τον σώζει ο Γολιάθ κάθε φορά, μη βγάλει το ίδιο του το μάτι.

Η μπουρδο-προπαγάνδα, γιατί*;;;





* Εξαίρετος σχολιαστής στην ενδιαφέρουσα και καλά ενημερωμένη on-line εφημερίδα Athens Voice, ο SABOTAZ, λέει χαρακτηριστικά στο άρθρο του "Βολεμένοι φραπεδοτσαγκεβάρες":
"Τα χρεοκοπημένα μμε, όπως και επί σαμαρά και επί καραμανλή, έχουν δημιουργήσει μια ψεύτικη virtual πραγματικότητα όπου ήρωες με δερμάτινα μπουφάν και χωρίς γραβάτες και τόλμη με γοητεία έχουν ξεφτιλίσει τους γερμανούς και έχουν στήσει συμμαχίες με όλους τους υπόλοιπους εταίρους. Οι μέρες της αφθονίας των γερμανών είναι μετρημένες. Σε λίγες ημέρες οι ίδιοι δημοσιογράφοι θα ξαναστήνουν πάλι τηλεδικαστήρια για τον προδότη μερκελιστή τσίπρα, όταν ο sexy αλέξης θα αναφέρεται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με το κόστος της πρόνοιας μέσα και όχι χώρια, που έλεγε πριν για τα ψηφαλάκια. Οι δημοσιογράφοι έχουν την ίδια μεγάλη ευθύνη με τον σαμαρά και τον τσίπρα του αντιμνημόνιου για το μπάχαλο που γέννησε τους ναζί, την ομαδική παράκρουση, την επανάσταση του λιπαρού φρέντοκαπουτσίνο, την απόγνωση, την ανεργία και τη θλίψη και τους εμπρηστικούς μηχανισμούς στην αντίθετη γμν λογική."

Ετσι είναι, sabotaz, και μάλιστα θα πρότεινα τη λέξη "παρουσιαστή" αντί "δημοσιογράφος" και μμ ψυχαγωγίας αντί μμ "ενημέρωσης".

Αναρωτιέμαι δε αν παίζει ο φραπέ πλέον. Μήπως έχουμε πάει σε Nespresso freddo;;;

Και, πέρα από τα (δικά μου) αστειάκια, ο Σαμποτάζ συμπληρώνει την δύσκολη αλλά και συγκινητική αλήθεια. Είναι συγκινητικό που κάποιος το γράφει, περιεκτικά και δημόσια:

  Ένας κακός οικονομολόγος, ένας κακός πολιτικός, μια άτυχη χώρα και 11 εκ. μπερδεμένοι και νωθροί φραπεδοτσεγκεβάρες προσδοκούμε παπαριές για το λιτό βίο στα 170 τ.μ. του εξοχικού στην αίγινα με την πισίνα. Έχουμε 450 χιλιάδες οικογένειες χωρίς εργαζόμενο και εισόδημα, έχουμε 1,5 εκ. άνεργους και ο υπ.οικ. μάς δουλεύει όπως και οι προηγούμενοι ψιλό γαζί για λιτό βίο. (...) Εμείς είμαστε που χορεύουμε στα νταούλια που βαρά η κυβέρνηση, όχι οι αγορές.

Αυτή είναι η Ελλήνική πραγματικότητα, τώρα. Αυτή τη στιγμή.

No comments: