Thursday 25 November 2010

Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε τη μισθωτή εργασία;

Δηλαδή, μισθωτοί θα υπάρχουν ΜΟΝΟ στο Ελληνικό Δημόσιο;
Διότι, ουδείς εκ των εχόντων πολιτική δύναμη φαίνεται να έχει ιδέα τι να κάνει και την διάθεση να ασχοληθεί με τους ανέργους.

Και κατανοεί κανείς τούτο συμβαίνει διότι η ανεργία δεν πλήττει τους οικείους των πολιτικών, διότι δεν πλήττει τους "περίξ", δηλαδή το Δημόσιο. Διότι γνωστόν είναι ότι άνεργοι υπάρχουν μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Σε άλλες χώρες οι εργοδότες προσφεύγουν και σε ευέλικτες μορφές εργασίας που στην Ελλάδα δεν προσφέρονται διότι απαγορεύτηκαν από τον Μάϊο 2010.

Μήπως θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσουμε βαθειά γιατί πέφτει η μισθωτή εργασία, πέραν των οικονομικών συνθηκών;
Μπα, αυτά δεν μας πολυενδιαφέρουν. Αντ'αυτού πάμε σε νέα κόλπα: μπαίνει ο μηχανισμός για επενδύσεις... και, οσονούπω, το χρήμα θα ρέει και πάλι. Μακάρι. Αλλά σε πόσες τσέπες αν καταργηθούν οι μισθωτοί;Νέος αναπτυξιακός νόμος, ο 169ος στη σειρά, έρχεται να προσφέρει θέμα συζητήσεων στα κανάλια και, βέβαια, θα αποτελέσει ευκαιρία τηλε-παπαρολογίας στους αρμόδιους πολιτικούς.

Όσον αφορά εμάς, τους γενικώς τυρβάζοντες στο business, οι νόμοι αυτοί δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως.

Από την πλευρά των αρμοδίων που υπογράφουν τέτοιους τους νόμους (π.χ. τον συναπόφοιτο Κο Χ Παμπούκη, γνώστη θεμάτων ιδιωτικού διεθνούς και συμβάσεων) οι νόμοι αυτοί δημιουργούνται διότι:

α) δεν έχω και τίποτα άλλο να κάνω...

β) ο φίλος/ μπατζανάκης/ ο τύπος που γνώρισα στο αεροπλάνο /η Microsoft-Oracle-Chinese "investment holdings" / ... / προσπάθησε να επενδύσει στην Ελλάδα αλλά του βγάλαν τη ψυχή και έφυγε. Για να ξανάρθει θέλει εξασφάλιση...

γ) ο φίλος μου/ μπατζανάκης μου/ ο τύπος που γνώρισα στο αεροπλάνο /η Microsoft-η Oracle - η Chinese "investment holdings" / ο/η... / έμαθε τι έπαθε ο παραπάνω β) και ούτε κ'αν το σκέφτεται για την Ελλάδα. Τώρα βέβαια, αν του έδιναν νομοθετικά κατοχυρωμένη απαλλαγή από τα λαδώματα και το γραφεικρατικό bullshit... κάτι μπορεί να γίνει!

δ) ο τρέχων αρμόδιος, Κος Χ Παμπούκης, ξέρει να γράφει και να διαβάζει τόσο στα Ελληνικά (κατά τεκμήριο διότι πήρε απολυτήριο) και στα γαλλικά. Ξέρει και νομικά πράγματα για το επιχειρείν. Επίσης, έχει εργαστεί.

Όλα τα παραπάνω τον καθιστούν αντισυμβατικό, ασύμβατο με τους εν ελλάδι πολιτικούς και, ενδεχομένως, επικίνδυνο για το πολιτικό γίγνεσθαι που εν Ελλάδι απαρτίζεται κυρίως από άεργα φρόκαλα. Για όλα αυτά εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε... (και ευτυχώς που είναι καλά τα παιδιά στη ΚΥΠ και καταλαβαίνουν και δεν τον έχουν κλείσει μέσα...)

Αυτό που εμείς μπορούμε να αξιώσουμε είναι να δούμε ένα καλό κείμενο. Για να συμβεί αυτό πρέπει ή:
α) να συντάξει τον νόμο μόνος του ο Κος Παμπούκης, οπότε θα βγει ο νόμος πολύ πριν το τέλος της 10ετίας
β) να τον συντάξουν άλλοι, αλλά να τον διαβάσει και να τον διορθώσει ο Κος Παμπούκης -- οπότε και θα βγει με το πέρας της 10ετίας.

Μεταξύ των δύο, προτιμάμε την πρώτη εκδοχή.


Στο μεταξύ, η μόνη ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ελλάδα προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό χώρο όπου όλα αυξάνουν κατά τι -- εξαιρέσει των ασφαλειών ζωής όπου οι εξαγορές αυξήθηκαν κατά 5% και οι ο αριθμός των νέων συμβάσεων μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυση.

Δηλαδή, η ανάπτυξη παρατηρείται σε τομέα που ΔΕΝ δημιουργεί θέσεις μισθωτής εργασίας.
Άρα, επενδύστε στην Ελλάδα αλλά μη μπλέκετε με το Υπουργείο Εργασίας.

No comments: