Tuesday, 30 June 2015

Σαν σήμερα 30 Ιουνίου 2015 -- το χρονικό της πρώτης εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ

...Το 1905 η Γαλλία και η Αγγλία ψηφίζουν υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

...30 Ιουνίου 2015 (120 χρόνια αργότερα) η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη και την ΕΕ μετά από δημοψήφισμα επί ενός πολύπλοκου σχέδιου διάσωσης το οποίο καταψηφίστηκε. Η τότε πολιτική ηγεσία αρνείτο να πειράξει τα συμφέροντα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, με περικοπές σε μισθούς του δημοσίου και επιδόματα & συντάξεις των ΔΕΚΟ, πράγμα το οποίο οδήγησε σε ρήξη με τους τότε εταίρους και δανειστές της ώρας.**

Βγαίνοντας από το σκληρό κοινό νόμισμα, το ευρώ, το βάρος χρηματοδότησης των συντάξεων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα αναιρείται με την έλευση νέου νομίσματος άνευ αξίας. Οι ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις στη Ελλάδα μηδενίζονται για 15 μέρες και επανεμφανίζονται στο νέο νόμισμα σε πρώτη υποτίμηση 75% έναντι της παλαιάς ισοτιμίας δραχμής: ευρώ.


Αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας ανησυχούν έντονα τις συμμαχικές και φίλες χώρες: ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία. Φόβοι εξάπλωσης της "μόλυνσης" σε άλλες ασθενέστερες οικονομίεςν: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία. Κυρίως όμως οι γεωπολιτικοί φόβοι είναι μεγάλοι λόγω των συνεχιζομενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

  • Η Τουρκία παίρνει πρωτοβουλία και προφέρεται απίσημα να συμβάλλει στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας εντάσσοντας την Ελλάδα στη ζώνη επιρροής της.Το αντάλλαγμα είναι η επίσπευση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Επιπρόσθετα, η Τουρκία υπόσχεται να επιρρεάσει τη ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την επανένταξη και της Ελλάδας στην ΕΕ. 
    Επίσης αναλαμβάνει να εγγυηθεί μερικώς και για την αποπληρωμή του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.
  • Μπροστά στις εγγυήσεις και τις παραχωρήσεις της Τουρκίας, ΗΠΑ και Ρωσία καλωσορίζουν την εξέλιξη αυτή σαν λύση και εγγύηση της σταθερότητας στη περιοχή.
  • Μάλιστα, η ΕΕ δέχεται να συζητήσει την σταδιακή αναπροσαρμογή του ονομαστικού χρέους της Ελλάδα; Γι'αυτό και προσφέρεται να βοηθήσει στην γρήγορη αποπληρωμή του ΔΝΤ που προσφέρει ακριβό χρήμα, για να ανοιγεί ο δρόμος στην ενδο-ευρωπαϊκή διευθέτηση του θέματος.
  • Ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός, Α Τσίπρας, μυστικά συναινεί στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τη Τουρκία, με αντάλλαγμα τη διαφυγή του στο εξωτερικό και τη διάσωση των καταθέσεων του σε ξένες τράπεζες.
  • Οι άλλοι έλληνες πολιτικοί φυγαδεύονται με βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της NSA. 
Ο νέος Κομισάριος (Ερντογάν) θεσπίζει έκτακτο επίδομα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Δικαιούχοι οι άνεργοι χωρίς επίδομα (1.6 εκατομμύρια) και οι οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα κάτω από €250 (1 εκατομμύριο οικογένειες).

Τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο "σύζευξης" των δύο δημοσίων τομέων σε ένα. Στόχος, η επιλογή 650,000 ελληνω δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ και η αναζήτηση νέων εργασιακών δεδομένων για όλους.

Τα Τουρκικα δεν θα είναι υποχρεωτικό μάθημα στα ελληνικά σχολία.

Οι τράπεζες και τα βενζινάδικα ξανα-λειτουργούν κανονικά. Μεγάλη αύξηση τουρισμού πολυτελείας αναμένεται από την γειτονική Τουρκία...


Πείτε μου ότι το παραπάνω είναι εφιάλτης και θα ξυπνήσω τη Δευτέρα 6/7/2015 και όλα θα είναι καλά!



** Το χρονικό της εξόδου:
Η Ελλάδα, χαμένη στα άγρια κύματα παραπληροφόρησης, της δημαγωγίας και των ψεμμάτων διάφορων πολιτικών της των κομματικών "παραγόντων", κινδυνεύει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προστατεύει τη θέση της και εξασφαλίζει την ακεραιότητά της:

Η Ελλάδα ζει από τους δανειστές της, ΕΕ και ΔΝΤ. Μη έχοντας πάλι χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η τότε Ελληνική κυβέρνηση ("σύριζα") ζητά νέο δανειο από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συνομιλίες είναι ταραγμένες με πολλές δηλώσεις εκατέρωθεν και καμμία πρόοδο για πέντε μήνες. Στο μεταξύ η Ελληνική οικονομία αρχίζει να καταρρέει από την αβεβαιότητα.

Η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται κυρίως να μειώσει το κόστος του Δημόσιου Τομέα (μισθοί δημοσίου και επιδόματα) και το κόστος της στήριξης των συντάξεων των ΔΕΚΟ όπως και το κόστος του εξοπλισμού ΕΔ. Αντ'αυτού ποτείνει περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία αλλά επισημαίνει τη πεγαλύτερη λιτότητα που αυτό συνεπάγεται. Οι δανειστές δεν συναινούν και ζητούν άυξηση των φόρων η μείωση κόστους και πολλές μεταρρυμθίσεις μιλώντας για την "επανεκκίνηση της οικονομίας".


Οι συζητήσεις δεν καταλήγουν, διότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μη πειράξει  τους μισθούς του Δημοσίου, τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων και τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών ταμείων των ΔΕΚΟ (κυρίως ΔΕΗ και του ΟΤΕ) και οι δανειστες επιμένουν σε "ισοδύναμα" μέτρα που είναι πολύ επώδυνα. Υπάρχουν και παρεξηγήσεις, περί "τελεσιγράφου" των δανειστών που είναι απλά πρ΄τοαση, κ.α.

Η τότε Ελληνική κυβέρνηση κηρύττει δημοψήφισμα επί του θέματος ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε πρόγραμμα των δανειστών για τη διάσωση της Ελλάδας  (που μάλλον δεν ίσχυε πλέον) λέγοντας ότι το  ΟΧΙ σημαίνει έξοδο αοπό τη λιτότητα. Οι δανειστές διαμηνύουν ότι το "όχι" σημαίνει έξοδος από την ΕΕ και το κοινό νόμισμα. Η έντονη καμπάνια της τότε κυβέρνησης υπέρ του "οχι" αποδίδει και στο δημοψήφισμα επικρατεί το ΟΧΙ.







Monday, 29 June 2015

Περι Τινος Πρόκειται;

Καλούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά τίνος;

Του 47 σέλιδου κειμένου δημοσιονομικού περιεχομένου που υπέβαλλε η Ελληνική πλευρά στο Eurogroup; σε κάτι άλλο;

Μετά έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας και λέει να "δείξουμε στους δυνάστες" -- ποιούς δυνάστες και τι μας κάνανε;

Προς το παρόν  την ΕΛληνική κοινωνία δυναστεύει η (εκάστοτε) Ελληνική κυβέρνηση που διορίζει τους "δικούς" της και που έχει την εξουσία να κάνει ο,τι θέλει -- ακόμη και δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

Κυρίως ανησυχητικη όμως είναι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης: όλο φταίνε οι ξένοι (τότε γιατί ασχολούνται με εμάς), οι ξένοι θέλουν να μας γονατίσουν (ακατανόητο το γιατί), θέλου να φάνε τη χώρα (τότε γιατί μας δώσαν χρήματα - καλύτερα να είχαμε πτωχεύσει επίσημα από την αρχή).

Ουδείς εξηγεί δημόσια ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει δεν πειράζω "μισθούς και συντάξεις" εννοεί μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις (των ΔΕΚΟ).

Ουδείς ρωτάει όταν λέει "δεν έχουμε συμφωνία", γιατί; με ακρίβεια γιατί. Για να καταλάβουμε. Όλα στηρίζονται σε "διαρροές" ή πληροφορίες και οι επίσημες δηλώσεις είναι αοριστολογίες. Αλλά κανείς δεν ρωτάει επίμονα γιατί.



Ρωτάω εγώ λοιπόν: επί ποιανού προγράμματος ψηφίζουμε και γιατί; (δεν περιμένω απάντηση: οι αντιδράσεις είναι κυρίως συναισθηματικές "κάτω η εξουσία!" και λιγότερο ορθολογιστικές "ποιά δυνάστευση;"


Monday, 22 June 2015

Όταν στρουθοκαμηλίζεις, τίποτα δεν μπορεί να σου ανοίξει τα μάτια...

...γιατί δεν το θέλεις εσύ ο ίδιος. Μόνο η καταστροφή διότι εκεί και να μη κοιτάς το υφίστασαι πλήρως.

Όπως λέει και ένας σοφός φίλος, αν κάποιος έχει αποφασίσει να κλείσει τα μάτια του στη πραγματικότητα, δεν θα τα ανοίξει με τίποτα διότι δεν θέλει να δει και να δεχτεί τη πραγματικότητα.


Οι έλληνες είμαστε ειδικοί σε αυτό :  ο μεγαλύτερος πληθυσμός στρουθοκαμήλων είναι στην Ελλάδα, πέρι τα 2-3 εκατομμύρια.



Τι συμβαίνει;

Δεδομένα (χωρίς σειρά):

1) Υπάρχει κυβέρνηση που δεν ξέρει τι της γίνεται - αλλά γνωρίζει να λέει όχι σε κάθε επαφή με άλλες πλευρές. Ελπίζει ότι η άλλη πλευρά θα προτείνει κάτι "καλό" αλλά δεν ξέρει τι είναι "καλό". Επίσης δεν θέλει να αποξενώσει τους Δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.

2) Υπάρχει παραπληροφόρηση από τη κρατική προπαγάνδα που τα ΜΜΕ αναπαράγουν. Επίσης επιβάλλεται περιορισμός στη ελευθερία λόγου (Ελλάς= 99 στο ελευθερίας λόγου).

3) Τα ΜΜΕ δεν τολμούν να παρουσιάσουν τη πραγματικότητα διότι φοβούνται κυρώσεις (άρση άδειας λειτουργίας, ελέγχους, κλπ) και επίσης πτώση της θέασης διότι θα προβάλλουν την μη αρεστή πραγματικότητα σε ανθρώπους που επιλέγουν να ακολουθήσουν πολιτικούς που τους λένε να κυττάξουν αλλού.

4) Έχουμε νέο εχθρό: εχθρός είναι ο ευρωπαίος συμμάχος.
(Επειδή οι ανεγκέφαλοι πολιτικοί κλέβουν ή ξοδεύουν για λογαριασμό των ψηφοφόρων τους, φταίνει οι "βάρβαροι". Βλέπε, η ΕΡΤ/ ΝΕΡΙΤ με διπλάσιους εργαζόμενους, κλπ )

Παλιά ο εχθρός ήταν οι Αμερικάνοι.

Η Ψυχοπαθολογία του νεο-Ελληνα: η πραγματικότητα είναι τόσο αβασταχτη, που καλύτερα είναι να κυττάω αλλού. Ίσως και να φύγει από μόνη της, ίσως να ξεχάσω ότι υπάρχει, ίσως κάποιος πολιτικός μου τη πάει λίγο πιο μακρυά να μη φαίνεται...





Wednesday, 3 June 2015

Η φράση της ημέρας...

...ανοίκεί στον κο Σακελλάρη ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ και είναι από το άκρως ενδιαφέρον και εξαιρετικά καλά γραμμένο σχόλιο του στο Athens Voice 2/6/2015.



Στο άρθρο σχόλιο υμνεί τους δημιουργικούς ανθρώπους, εκ θαύματος, Έλληνεςδημιουργικούς ανθρώπους που με τη διάκρισή τους δίνουν ελπίδες σε άλλους που δεν τόλμησαν ακόμη, αλλά και σε άλλους που τόλμησαν αλλά ακόμη δεν διακρίθηκαν.




(κάτι δε πάει καλά τόσα χρόνια, είναι)... η εθνική αβελτηρία που έχει εγκολπώσει ο τσιφτετέλληνας στο λογισμικό του και που τον έχει καταστήσει άχρηστο, ανίκανο ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθεί


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, σαν ευρύτερο κοινό, τις προσπάθειες αυτές και τις επιτυχίες.
 
Παρατηρώ ότι οι άνθρωποι τους οποίους μνημονεύει απασχολούνται σε δραστηριότητες όπου το Ελληνικό κράτος έχει ελάχιστη ανάμειξη.

Η απουσία του ελληνικού κράτους φαίνεται να είναι παράγων επιτυχίας!


Άλλωστε το επίσημο Ελληνικό κράτος έχει δηλώσει (δια μέσω υπουργού της κυβέρνησης σύριζα) ότι η αριστεία είναι αρρώστια.

Αντ'αυτής βλέπουμε γύρω μας την...
"...άνθιση του πελατειακού εθνολαϊκισμού, στη φτώχεια και τη δυστυχία που τρώει μοιραία ο ευκολόπιστος λαϊκισμένος λαός, στο αποτυχημένο έθνος που είμαστε."


Σαφώς.
Άλλωστε, έχουμε ολοκληρωτικού τύπου κυβέρνηση, κατά δήλωσή της: μαρξιστές και μια μικρή μερίδα ακροδεξιών (αυτοί δεν το λένε ευθέως αλλά το εκφράζουν πλαγίως).


Ρώσικο αναάστημο αυγό. Ο Χριστός να μας φυλάει από τις νόμιμες χούντες -- βλέπε Χίτλερ.