Monday 29 June 2015

Περι Τινος Πρόκειται;

Καλούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά τίνος;

Του 47 σέλιδου κειμένου δημοσιονομικού περιεχομένου που υπέβαλλε η Ελληνική πλευρά στο Eurogroup; σε κάτι άλλο;

Μετά έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας και λέει να "δείξουμε στους δυνάστες" -- ποιούς δυνάστες και τι μας κάνανε;

Προς το παρόν  την ΕΛληνική κοινωνία δυναστεύει η (εκάστοτε) Ελληνική κυβέρνηση που διορίζει τους "δικούς" της και που έχει την εξουσία να κάνει ο,τι θέλει -- ακόμη και δημοψήφισμα αντισυνταγματικό.

Κυρίως ανησυχητικη όμως είναι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης: όλο φταίνε οι ξένοι (τότε γιατί ασχολούνται με εμάς), οι ξένοι θέλουν να μας γονατίσουν (ακατανόητο το γιατί), θέλου να φάνε τη χώρα (τότε γιατί μας δώσαν χρήματα - καλύτερα να είχαμε πτωχεύσει επίσημα από την αρχή).

Ουδείς εξηγεί δημόσια ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει δεν πειράζω "μισθούς και συντάξεις" εννοεί μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις (των ΔΕΚΟ).

Ουδείς ρωτάει όταν λέει "δεν έχουμε συμφωνία", γιατί; με ακρίβεια γιατί. Για να καταλάβουμε. Όλα στηρίζονται σε "διαρροές" ή πληροφορίες και οι επίσημες δηλώσεις είναι αοριστολογίες. Αλλά κανείς δεν ρωτάει επίμονα γιατί.



Ρωτάω εγώ λοιπόν: επί ποιανού προγράμματος ψηφίζουμε και γιατί; (δεν περιμένω απάντηση: οι αντιδράσεις είναι κυρίως συναισθηματικές "κάτω η εξουσία!" και λιγότερο ορθολογιστικές "ποιά δυνάστευση;"


No comments: